Logo The power of people

Termenul de contestare

          Fereastra Unica continua astazi seria de articole prin care speram sa initiem impreuna cu dumneavoastra un sir de intruniri si discutii pe spete din sfera domeniilor in care activati, astfel incat impreuna sa gasim cele mai bune solutii. In acest articol, va prezentam cateva puncte de vedere in ceea ce priveste termenul de contestare al masurilor unilaterale de executare, modificare, suspendare sau incetare a contractului individual de munca.
 
          Intrarea in vigoare a Legii dialogului social nr. 62/2011 in data de 13 mai 2011 a ridicat si continua sa ridice o serie de intrebari cu privire la termenul in care aceste masuri pot fi contestate.
          Pe de o parte avem articolul 268 alin. 1 lit. a din Codul muncii, care prevede „cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate: a) in termen de 30 de zile calendaristice de la data in care a fost comunicata decizia unilaterala a angajatorului referitoare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual de munca”.
          Pe de alta parte legea 62/2011 stabileste la articolul 211 lit. a. „cererile pot fi formulate de cei ale caror drepturi au fost incalcate dupa cum urmeaza: a) masurile unilaterale de executare, modificare, suspendare sau incetare a contractului individual de munca, inclusiv angajamentele de plata a unor sume de bani, pot fi contestate in termen de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunostinta de masura dispusa”.
          Asadar, cele doua acte normative prevad termene diferite de contestare.
      Exista opinia potrivit careia scopul urmarit de legiuitor prin Legea nr. 62/2011 este acela de a prelungi in favoarea salariatilor termenele de sesizare a instantei. In privinta acestor termene, prof. univ. dr. Alexandru ticlea mentioneaza in Codul muncii comentat, editia a II-a revizuita si adaugita, Editura Ujmag, 2011, in sensul ca termenul de contestare este diferit, in functie de situatia concreta, aplicandu-se fie dispozitiile Codului muncii, fie cele ale Legii nr. 62/2011.
         Exista puncte de vedere care subliniaza faptul ca legea 62/2011 nu modifica sau nu abroga prevederile din Codul muncii. Dispozitiile din Codul muncii si cele din Legea nr. 62/2011 au valoare de norme comune in materia jurisdictiei muncii, urmand ca in situatiile divergente dintre cele doua reglementari, sa prevaleze normele adoptate ulterior fata de cele anterioare, respectiv cele cuprinse in Legea nr. 62/20112. Asadar termenele si ipotezele prevazute de Codul muncii care nu au suferit modificari raman aplicabile iar termenele si situatiile nou introduse de Legea nr. 62/2011, precum si cele preluate cu modificari din Codul muncii se aplica cu intaietate, fiind norme ulterioare.
      De asemenea, s-a conturat parerea potrivit careia prevederile din Codul muncii au fost abrogate implicit de prevederile Legii dialogului social. Intr-o interpretare gramaticala a dispozitiilor art. 268 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, republicat, si cele ale art. 211 lit. a) din Legea nr. 62/2011 se poate retine si ipoteza existentei a doua termene: unul de 30 de zile raportat de la data comunicarii deciziei, altul de 45 de zile de la data la care cel interesat a luat cunostinta de masura dispusa, in acest caz in lipsa unei decizii.
     Parerile raman insa impartite. In ceea ce priveste aceste dispozitii legale, in doctrina s-au fomulat mai multe opinii juridice. De o importanta deosebita va fi practica judiciara care va crea jurisprudenta privind interpretarea si aplicarea acestor dispozitii legale.
      O parere unanima si clara este cea referitoare la termenul de contestare al Deciziei de concediere disciplinara. Codul muncii prevede expres aceasta situatie la articolul 252 alin. 5 si articolul 268 alin. 1 lit. b), fara a se interveni ulterior asupra acestei reglementari prin legea nr. 62/2011. Astfel, din interpretarea coroborata a prevederilor mentionate rezulta ca dispozitiile Codului muncii vor fi aplicabile in continuare, astfel ca termenul de contestare a deciziei de concediere disciplinara este de 30 de zile calendaristice.
 
          Fereastra Unica  va sta la dispozitie cu solutii pentru toate nelamuririle dumneavoastra referitoare la teme financiare, fiscale si administrare de personal. In acest sens, va rugam sa ne adresati intrebari sau sa ne propuneti subiecte noi pe adresa de e-mail: office@jbe.ro.
 
Articol publicat de catre Ana Gheorghe
in ziarul  Orizont Asociatia Oamenilor de Afaceri