Logo The power of people

Guvernul modifica din nou Codul Fiscal

          Incepand cu editia de astazi, noi, echipa Fereastra Unica, va propunem o serie de articole prin care speram sa initiem impreuna cu dumneavoastra un sir de intruniri si discutii pe spete din sfera domeniilor in care activati, ca impreuna sa gasim solutiile cele mai bune pentru optimizarea costurilor si imbunatatirea fluxului de numerar.
 
          Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat pe pagina sa de internet Codul fiscal cu Normele de aplicare, valabil in 2012. Actul normativ este actualizat si contine inclusiv cele mai recente modificari aduse de Guvern Codului fiscal prin OUG nr. 125/2011.
          Codul fiscal 2012 publicat de ANAF contine si modificarile aduse de Guvern prin OUG nr. 125/2011.
          Una dintre cele mai importante noutati pe care le aduce acest act normativ este aceea ca incepand din 2012, firmele pot deduce din nou sumele cheltuite pe carburant la masinile folosite in transportul de persoane, cu maximum noua locuri, precum si TVA aferenta achizitiei de autoturisme, dar numai in limita a 50%
          Prin aceasta ordonanta de urgenta, Guvernul clarifica si prevederile privind tranzactiile efectuate de un contribuabil inactiv. Pana acum, tranzactiile efectuate de un/cu un contribuabil inactiv nu erau luate in considerare. 
          Odata cu noile modificari, insa, firmele inactive nu mai au dreptul sa deduca cheltuielile si taxa pe valoarea adaugata aferenta unor operatiuni realizate pe perioada de inactivitate, dar au obligatia de plata a oricarui impozit prevazut de Codul fiscal pe aceeasi perioada. 
          De asemenea, beneficiarii care cumpara bunuri/servicii de la un contribuabil inactiv nu mai au drept de deducere a cheltuielilor si a TVA, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita.
          Totodata, actul normativ introduce noi alineate la art. 11 din Codul fiscal, prin care se stabileste ca persoanele impozabile, pentru care autoritatea fiscala a anulat inregistrarea in scopuri de TVA, nu vor avea dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor de bunuri/servicii, dar vor avea obligatia de plata a TVA in situatia in care desfasoara activitati economice in perioada in care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA. De asemenea, beneficiarii care cumpara bunuri/servicii de la acesti contribuabili nu vor avea posibilitatea deducerii TVA, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita.
 
          Fereastra Unica va sta la dispozitie cu solutii pentru toate nelamuririle dumneavoastra referitoare la teme financiare si fiscale. In acest sens, va rugam sa ne adresati intrebari sau sa ne propuneti subiecte noi pe adresa de e-mail: office@jbe.ro.