Logo The power of people

Noile cote CAS de la 01 octombrie 2014

In Monitorul Oficial nr. 687 din 19 septembrie 2014 a fost publicata Legea nr. 123/2014 pentru modificarea Legii nr. 571/2003 (Codul fiscal ) privind reducerea cotelor CAS pentru angajatori cu 5 procente.
In prezent, cotele contributiilor de asigurari sociale sunt: 
- 31,3% pentru conditii normale de munca, din care, 10,5% pentru contributia individuala si 20,8% pentru contributia datorata de angajator;
- 36,3% pentru conditii deosebite de munca, din care, 10,5% pentru contributia individuala si 25,8% pentru contributia datorata de angajator;
- 41,3% pentru conditii speciale de munca si pentru alte conditii de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 30,8% pentru contributia datorata de angajator.
Noile contributii care se aplica angajatorilor incepand cu luna octombrie 2014 sunt urmatoarele:
- 26,3% pentru conditii normale de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 15,8% pentru contributia datorata de angajator;
- 31,3% pentru conditii deosebite de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 20,8% pentru contributia datorata de angajator; 
- 36,3% pentru conditii speciale de munca si pentru alte conditii de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 25,8% pentru contributia datorata de angajator.
Unul dintre motivele oficiale ale acestei reduceri sunt prevenirea si combaterea muncii la negru in scopul sprijinirii concurentei loiale in mediul de afaceri si a protejarii angajatilor prin cresterea nivelului de securitate sociala. 
Premierul Romaniei Victor Ponta a afirmat ca reducerea CAS va sprijini mediul de afaceri si va duce la crearea de noi locuri de munca, subliniind ca reprezentantii mediului de afaceri sustin aceasta masura. El este convins ca angajatorii vor reinvesti cele cinci puncte procentuale, fie in crearea de locuri de munca, fie vor mari salariile angajatilor sai.
Presedintele Traian Basescu a criticat legea si a intors-o in Parlament, insa ea a fost revotata, asa ca a fost nevoit sa o promulge. El mentioneaza ca aceasta masura este buna dar nu este sustenabila in conditiile actuale. Desi anul acesta este posibil sa nu existe probleme de acoperire a deficitului creat la fondul de pensii datorita taxei pe infrastructura, taxei pe stalp, accizei suplimentare pe combustibil, insa pentru anul 2015 deficitul fondului de pensii va creste de la 12,5 miliarde de lei la 17,5 miliarde de lei, ceea ce inseamna un efort suplimentar al bugetului de stat de 5 miliarde de lei. 
Ramane de vazut ce se va intampla dupa alegerile electorale, daca se anuleaza reducerea CAS-ului sau daca vom avea o crestere a taxelor, asa cum prevede Traian Basescu.