Logo The power of people

Concediul de paternitate

Pe langa concediul de maternitate de 126 de zile la care mama are dreptul inainte si dupa nasterea copilului, si tatal este cel care poate beneficia de 5 zile lucratoare de concediu paternal daca solicita acest lucru, in primele opt saptamani de la nasterea copilului, cu conditia sa fie asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat.
Tatal copilului nou-nascut, care participa efectiv la ingrijirea acestuia, are dreptul la un concediu paternal platit de 15 zile lucratoare, prin majorarea duratei concediului paternal de 5 zile lucratoare cu inca 10 zile lucratoare, daca a obtinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultura. 
Cursul de puericultura consta in prezentarea unor notiuni elementare teoretice si practice necesare in vederea ingrijirii copilului mic, in scopul participarii efective a tatalui la ingrijirea propriului copil nou-nascut. Acest curs va fi tinut de medicul de familie al tatalui, in perioada de sarcina a mamei sau dupa nasterea copilului. In urma verificarii notiunilor dobandite medicul de familie va elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultura. In cazul in care tatal are studii de specialitate (medic, asistent medical) nu mai este necesara absolvirea cursului de puericultura, ci numai obtinerea atestatului. Atestatul reprezinta actul doveditor prin care se constata insusirea notiunilor privind ingrijirea copilului nou-nascut si cuprinde, impreuna cu aceasta constatare, datele personale din cartea de identitate a tatalui, locul sau de munca, data eliberarii, semnatura si parafa medicului de familie.
In cazul in care tatal copilului nou-nascut satisface serviciul militar obligatoriu, el are dreptul la o permisie de 7 zile calendaristice, ce se acorda de unitatea militara. Permisia se acorda si in cazul in care tatal care satisface serviciul militar obligatoriu solicita acordarea acestei permisii in vederea recunoasterii paternitatii, intocmita in conditiile legii. Permisia solicitata si acordata va fi justificata, la intoarcere, cu certificatul de nastere al copilului, din care sa rezulte calitatea de tata a militarului in situatia in care declaratia de recunoastere a paternitatii s-a facut simultan cu inregistrarea nasterii sau, dupa caz, numai pe baza declaratiei de recunoastere a paternitatii, daca aceasta s-a facut ulterior inregistrarii nasterii copilului la serviciul de stare civila.
Cine plateste cele 5, respectiv 15 zile de concediu paternal?
Potrivit Legii 210/1999, angajatorul este cel care plateste indemnizatia de concediu paternal, din fondul de salarii al unitatii, indemnizatie care este egala cu salariul corespunzator perioadei respective, care se calculeaza pe baza salariului brut realizat, inclusiv sporurile si adaosurile la salariul de baza.
Ce documente trebuie sa aduca tatal pentru a beneficia de concediu paternal? Este necesar certificat de concediu medical?
Pentru a justifica perioada de concediu paternal tatal nu trebuie sa aduca certificat de concediu medical, ci trebuie sa prezinte angajatorului o cerere scrisa la care anexeaza certificatul de nastere al copilului. Daca a absolvit si cursul de puericultura trebuie sa prezinte angajatorului si atestatul de absolvire a cursului.
Tatal are dreptul la concediu de paternitate pentru nasterea fiecarui copil?
Din pacate, tatal poate beneficia doar de cele 5 zile de concediu de paternitate la nasterea fiecarui copil. Dreptul la majorarea duratei concediului paternal cu 10 zile se acorda numai o singura data, indiferent de numarul copiilor. 
Concediul de paternitate este acelasi cu concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului?
Nu, concediul paternal este diferit de cel pentru cresterea si ingrijirea copilului efectuat de catre tata, a carui durata este de cel putin o luna.
Angajatorul poate refuza acordarea concediului de paternitate?
Potrivit Codului Muncii, cele 5, respectiv 15 zile de concediu paternal constituie vechime in munca, iar angajatorul nu poate refuza acordarea concediului.
Se suspenda contractul de munca pe perioada concediului paternal?
Da, contractul de munca se suspenda in baza articolului 51 alin. (1) lit. c din Codul Muncii si in baza prevederilor Legii nr. 210/1999.